Usædvanligt vejrfænomen blæser sjældne fuglearter til Danmark

Isabellastenpikker. Himalayaløvsanger. Hvidkindet Værling. Navne som disse siger nok ikke de fleste danskere noget som helst. Men nævn dem for en fuglekigger, og straks vil du se én, der spidser ører. For her er tale om fuglearter, som de fleste med en kikkert om halsen kigger langt efter i fuglebogen. Arter, som normalt slår deres folder i Rusland eller det centrale Asien, og som derfor er så sjældne på vores breddegrader, at de kun ses med generationers mellemrum.

Derfor skabte det både eufori og panik blandt fugleinteresserede danskere, da et særligt vejrfænomen begyndte at røre på sig i efterårsferien. Et flere uger langt højtryk over Sibirien – i kombination med kraftig østenvind – virkede nemlig som en motorvej, og skabte en ekstraordinær trafik af småfugle fra det dybe øst med kurs direkte mod Vesteuropa. Og blandt de fjerede gæster fra øst skulle der vise sig at være en usædvanligt høj koncentration af fuglearter, som ellers kun ekstremt sjældent bliver set på vores kanter.

Det fik sat gang i landets mange fuglekiggere, der tilbragte efterårsferien med at køre vejene tynde i jagten på store fugleoplevelser, og nye, vigtige krydser på deres personlige artslister.

Den helt store attraktion under de sidste ugers fugle-fest har været den smukke og usædvanlige super-sjældenhed Sibirisk Jernspurv. Arten lever på den Sibiriske tundra, og overvintrer under normale omstændigheder i det sydøstlige Asien. Så et godt sted at se denne fugl om vinteren er normalt på den kinesiske mur ved Peking! Arten er så sjælden på vores kanter, at den kun er set én enkelt gang i Danmark før. Det var i 1992, hvor en heldig ringmærker ikke troede sine egne øje, da et eksemplar blev fanget i hans net på Christiansø, nordøst for Bornholm. Der skulle gå hele 24 år før arten blev sent i Danmark igen – nemlig den 13. oktober, hvor der endnu en gang blev fanget og ringmærket en fugl på Christiansø.

I dagene efter blev der observeret adskillige nye eksemplarer af Sibirisk Jernspurv på både Christiansø, Bornholm, København, Esbjerg og Vejle – en invasion var i gang! I alt vurderer Dansk Ornitologisk Forening, at der er registreret omkring 150 eksemplarer af Sibirisk Jernspurv i Nordeuropa, med flest observationer i Sverige og Finland.

Men også en række andre ekstreme sjældenheder fra Sibiriens fuglefauna har dette efterår taget en tur mod vores breddegrader. For eksempel blev Danmarks kun tredje fund af Isabellastenpikker (se foto over denne artikel) nogensinde gjort ved Gilleleje Havn den 18. oktober, mens der blev set Himalayaløvsanger på Fanø, Hvidkindet Værling på både Fanø og Rømø, og Dværgværling i Hanstholm.

Mange af de eksotiske fugle-gæster vil sandsynligvis husere i den danske natur i den kommende tid – så der er ekstra god grund til at tage kikkerten med om halsen, når man går efterårstur ud over markerne i de kommende uger.

sibirisk jernspurv

Sibirisk jernspurv, Christiansø den 13. oktober 2016. Foto: Rune Bisp Christensen.

dvaergvaerling_arne-urvang

Dværgværling, Hanstholm den 12. oktober 2016. Foto: Arne Urvang.

%d bloggers like this: